Tresna

Endahna Peuting ieu, dibarengan ku caangna bulan jeung bentang nu marakbak, nambahan kaendahan ieu peuting. Diamparan ku jukut hejo kuring nungguan Anjena. Sora jangkrik nu ngaharirik silih tempas, di tembalan ku babaungna ajag. Tiisna hawa peuting nyasrak nembus iga, teu ngurungkeun niat kuring jang paamprok jeung hiji raga nu dipikasono ku kuring.

Detik, menit, jam terus lalumpatan teu bisa eureun, komo deui dibaliken. Terus muter teu kareheul, teu cangkeul. Saumpamana wanci bisa kuring eureunkeun, jeung sagala kahayang jadi kanyataan, minuhan impenan nu teu kabendung, ngan ukur angan.

Tangkal caringin anu janten saksi bisu pikeun satiana kuring ngunguan anjeuna. Lima menit geus kaliwat karasa asa sa-abad. Sono ieu teu kabendung deui, pas ningal anjeun bijil ti remang-remang lampu jalan. Kuring bingah sumringaj teu kaukur kumaha atohna.

Ajeuna asih kuring nu dipikacinta ku kuring. Panonna anu seukeut ngeureut manah, ti mimiti wawuh. Ragana anu sampurna, komo raraina anu iuh, kaciri pisan sok dibasuh ku ci wudu. Anjeuna nu soleh, tara kaliwat kana solat jeung ngaji. Sorana anu lembut tapi tegas nembangkeun ayat-ayat suci Al-Quran. Ngageterkeun manah nu teu merenah. Paripolahna nu sopan jeung santun sok jadi penutan di ieu lembur. Matak teu heran, lain mojang wungkul nu raresepeun tapi ibu-ibu, bapak-bapak parepebut hayang ngajadikeun minantu.

Raditya Naskin Wiraatmaja, sarjana lulusan UIN (Universitas Islam Negeri) eta nu nyieun sim kuring nepikeun ka tangtayungan.tilu taun kuring nyimpen rasa ieu kantos papendak jeung anjeuna, patepung lawung paamprok jonghok maksudna rek ngahajakeun wakca balaka naon anu saban poe ngagedur dina raga sukma. Tapi ucap jentre teu kaluar nu aya kuring ngan olohok.

“A Radit…” Kuring nyauran anjeuna.

Radit ngalieuk bari jeung rewas. Kaciri teu percayana teh.

“Tresna?”  Anjeuna nanya asa terpercaya.

Kuring bungah, anjeuna inget keneh ka kuring, “Muhun A, ieu Eneng,”

“Naha neng aya didieu? Neng kan tos……”

“A Radit,” Kuring motong omongan Anjeuna. Emang teu sopan tapi kuring teu bisa, teu bisa tenag mun can ngomong ka anjeuna, “Punten, abdi sanes bade ngaganggu, abdi mung ngumbarkeun panineung anu salami ieu ngnganjeul dina hate.”

Radit seuri maur, anjeunba ngartos kana ka bingungungan sim kuring.

Kuring ngarongheap, teu samestina kuring ngomong kawas kieu, teu samestina kuring ngumbar panineungan ka jalma nu geus boga panyangcang hate. Tapi kuring bakal terus katangtayungan mun teu nyarios perkawis hal anu ngabaliut ieu manah.

“A Radit, timimiti, abdi patepung lawung paamprok jonghok sareng anjeun, abdi ngaraos aya nu ngageter didieu,” kuring nyepengan dada, sanajan geus lila tapi unggal kuring paamprok jeung anjeuna sok aya nu ngaganjeul dina ieu hate, pabaliut dina pikiran. “Abdi terang ayeuna urang tos beda, Aa tos gaduh calon istri nu geulis, pinter jeung solehan. Teu jiga abdi nu ancur jeung balangsak. Abdi… abdi mung hoyong Aa terang, Tresna ieu bakal hirup sanajan raga ieu tos pupus.”

Sorot socana beuki iuh, kaciri pisan anjeuna ngabandungan nu ku kuring omongkeun.

Angin ngahaliwir tiis. Lembur geus simpe. Ajag beuki tarik babaunganna ti kajauhan. Kuring jeung anjeuna cicing duaan dihandapeun tangkal caringin.

“A, lamun abdi gaduh hilaf ka AA, abdi nyuhunkeun hampura, abdi kadieu ngan ukur patepung sono sareng Aa, pari patepung nu terahir kalina.” Kuring malikeun awak, nukangan anjeuna. Teu sanggup deui ningal raraina, beuki ti tingali beuki jero ieu katresna teh.

“Tresna…” Radit ngahaluang.

Kuring alikeun awak, mastikeun yen anjeuna bener-bener nyebut wasta kuring.

“Tresna, lamun anjeun teu tilar dunya tipayun, mereun ayeuna teh urang tiasa ngahiji, sabab Abdi ge kantos ngaraosan asih ka ajeun.”

Kuring rewas, teu nyangka sautik-eutik acan, “Kantos A?”

“Lamun ditanya cinta, abdi ge cinta ke Eneng teh, tapi eta baheula.”

Aya saeutik rasa haru, tapi katutup ku rebuan tanyaeun, “Aa Cinta Ka Tresna, tapi Aa nikah sareng batur.”

“Hampura Neng, abdi ngan dipasihan dua pilihan nikah sareng jalmi pilihan abdi atau sareng nu pilih Apa. Abdi hoyong pisan ke eneng teh, tapi abdi sieun ditolak. Abdi nguatkeun mental jang nepungan eneng, tapi saacan urang paamrok Neng tos tilar dunya.”

Lamunan kuring, nu saukur angan jadi kanyatan. Kuring jeung anjeuna geus beda, nasi sudah jadi bubur.

“A, nalika abdi ngadangu Aa bade nikah sareng batur, hate ieu nyeri, peurih pisan. Abdi teu sanggup mun ningal Aa sareng awewe lain. Pungkas ieu haprepan, Abdi ngagantung maneh, abdi teu sanggup.” Cipanon teu kabendung, nyaclakan hiji-hiji, teuing cipanon kasedihan teuing cipanon kagumbiraan.

Kuring jeung manehna cicing dina simpe. Rasana hanyang balik deui ka jaman baheula, kana wanci mimiti kuring kenal jeung manehna. Kuring nyesel, kunaon kuring bet pondok pamikiran. Kuring nyesel.

Lamun ditanya kuring sedih atawa bahagia. Kuring teu bisa ngajawab. Kuring sedih, ningalkeun anu dipikacinta ku kuring. Kuring bahagia, sanajan ieu katresna teu nepi tungtung-bahkan dimimitian ge henteu- anjeuna ge kantos asih ka kuring.

Kuring ninggalkeun anjeunna sorangan, kuring teu sanggup ningali beungeut kuciwana. Kuring jeung anjeunna geus beda dunya, kuring teu pantes jeung anjeuna. Kuring balik katukangen tangkal caringin. Ka tempat jejeran tutunggul. Imah terakhir jang nu hirup

Versi Bahasa: Klik here

Next Post
Leave a comment

25 Comments

  1. mwo??
    *cengo*

    jadi caritana tresna teh jurig??
    Widihh..

    Nana0nan eta paduduaan handapeun tangkal caringin?? Ajegilee..jeung jurig pula..

    Like

    Reply
  2. punten author,
    simkuring anggota engal,
    nepangkeun nami kuring HILDA,,
    tepang wanoh,
    hehe

    eleuh’ pikuny heechul,
    saderek mikaresep heechul?
    Sami sareng simkuring,
    hehe*gaje,
    author sae pisan caritana nganggo bhasa sunda,
    keren ~

    Like

    Reply
    • halooo Hilda
      Sim kuring Dewi Sonia, tapi kurerencangan sok di singkat janten Deson

      hehheeee…
      resep ka Heechul oge???

      sayang carita ieu teu aya Heechulan kkkkk….

      hantur nuhun ka sumpinganna…

      Like

      Reply
  3. @#$%%$)&(^$@%$@!~*&(%$^&$#
    bingung…. gak ngerti artinya Teh..
    *bintang2 berputar-putar d atas kpala*

    Like

    Reply
  4. Wah.. kalo abang Ichul mana bisa nerjemahin, dia kan bisanya ngajarin dandan wkwkwk *siap2 d bantai Chuli Oppa*

    Like

    Reply
  5. niawaton

     /  October 28, 2011

    oh iye teh jurig teh ??? astagfirullah kakara maca aya nu make bahasa sunda ari sugan teh si aa hechul nu jadi main cast.

    teh teu bisa komen full bahasa sunda abdi da lami di jawa jadi teu pati lancar ngan ngarti hungkul

    Like

    Reply
    • Hehehe…
      Sanes ieu mah sanes ichul k aliman mun jd ichul
      Cerita ini tu cm bwt identitas sy sbg pengarang,

      Org sunda yg suka cerita fantasi hehe

      Like

      Reply
  6. blackthrone

     /  January 24, 2012

    garuk-garuk kaki
    ni maksudnya apa, ne~chan
    aku ga dong, full bahasa sunda
    dijelasin dong, aku pengin tau artinya

    Like

    Reply
  7. gallagher girl

     /  January 24, 2012

    heh?!
    apa ini?!
    sangat sungguh samasekali nggak ngerti?
    onnie, ini ceritaiin tentang apa?

    Like

    Reply
    • Ini cuma cerpen basa sunda waktu eonn sma dulu hehe

      Like

      Reply
      • gallagher girl

         /  January 24, 2012

        dah ngerti ceritanya lewat balasan onnie ke blackthrone….
        gitu tho ceritanya…
        si cewe bodoh gak sih? hanya karna kaya gitu pake acara bunuh diri…
        itu cerpen jaman sma?
        wow! hebat onn, bisa buat karangan pake bahasa daerah
        jadi ingat tadi disuruh ngarang pake b jawa, tapi aku nggak bisa
        padahal aku orang jawa asli
        untung buat tugas di rumah

        Like

        Reply
  8. blackthrone

     /  January 24, 2012

    kok commentku ga ada
    oke, garuk-garuk tangan
    ni cerita tentang apa tho, ne~chan ?
    ini full bahasa sunda, ya?
    kalo tresna di bhs jawa artinya suka, kalo di sunda apa ?

    Like

    Reply
    • comment nya blum k appove say
      Tresna dlm bsa sunda itu cinta
      Cerita ttg seorang cewek yg suka sama cowo tapi ga berani ngungkapinnya sampe si cowo d jodohin sma cewe lain.
      Si cewe akhirnya bunuh diri n getayangan karena masih penasaran
      Dia akhirnya nunggu sicowo dan ngungkapin perasaannya.
      Ternyata cowo itu juga suka sama dia, cowo itu pengen nolak perjodohannya demi cewe itu… Sayangnya cewe itu keburu mati bunuh diri…
      Si cewe akhirnya nyesel dan akhirnya milih bwt kembali kedunianya

      Gitu ceritanya

      Like

      Reply
  9. blackthrone

     /  January 24, 2012

    o gitu, ‘angguk2’
    tragis ya,
    tapi si cewe kenapa pake bunuh diri segala ?
    lebih seru lagi, semuanya dibuat mati aja,
    hohoho
    terus jadi pasangan sejati dan gangguin ne~chan di dunia fana ini

    Like

    Reply
  10. gallagher girl

     /  January 25, 2012

    oh, onnie da darah jawanya tho
    tapi mendingan onnie
    kalo aku asli jawa tinggal di jogja
    tapi kalo disuruh ngomong pake jawa krama alus nggak bisa lancar

    Like

    Reply
    • Aku jg ga terlalu bisa bsa sunda hlus… klo ngomong sm org tua pasti milih pake bsha indonesia…
      Klo bhsa jawa… aku tau sugeng riyadi doang kkk/ketauan klo k jawa pas lebaran doang:-D/

      Like

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

GEENIES

국민 꼬마 요정 || National's ELF

Rainbows Romance

My EverlastingLove

chaaanycha

It's all bout Teuki

Pumpkin & Orange

MinNeul's Home

More than words

Keep the memories through the harmony of words—♪

Strawberry Room

Get the berry!

%d bloggers like this: